השנתיים הראשונות בחייו של התינוק מאופיינות בתהליך התפתחותי מואץ בכל הקשור לרקמות גופו ולמגוון התפקודים האופייניים לגיל זה. התזונה המיטבית הדרושה להתפתחותו התקינה מהווה יסוד רב  משמעות לתמיכה בתהליכי הגדילה, להקניית הרגלי אכילה נכונה ,להתפתחות מאוזנת של תאי השומן בגוף ולעוד רבים שהדף קטן מלהכיל.
התזונה חייבת להיות מלווה במגוון של מרקמים, צבעים, טעמים רכיבי תזונה איכותיים וכדומה.
התזונה הנכונה מהווה יסוד חשוב להתפתחות תקינה של רקמות גופו, מערכת העצבים, התהליכים הקוגנטיבים והנינוחות הרוחנית, הווה אומר, שלווה, שקט פנימי, עידון וכדומה.
בשנה הראשונה אנו עדים לקצב שינויים רב ודרמטי בתינוק ואכן מהווה שנה זו תהליך מופלא באפיוניו האנושיים. בשנה השנייה אנו ערים להתפתחות רבה יותר בהיבטים המוטוריים, הקוגנטיבים, העצביים והאמוציונאליים. ודאי שהתינוק חייב עזרה בכל הקשור לתזונה אך עצמאותו בשנה זו ניכרת היטב וכן המוטיבציה לעצמאות בכלל ובתזונה בפרט.
לעולם התופעות שהינו הוריו, מטפליו וסביבתו הטבעית של הילד יש תפקיד דרמטי בזמן זה בכל הקשור לעיצובו של הילד
בכל הקשור לכמות המספקת שהילד צריך לאכול, אין חוקים ברורים ולפיכך יש פעמים שהחשש המקונן בליבם של ההורים יוצר שיטות האכלה לא נכונות ולא רצויות.
 
זיכרו- התינוק,שלא כמו המבוגר הגרגרן, צורך מזון דרך וויסות עצמי הטבוע בו- אתם, ורק אתם משבשים לו את המנגנון דרך דאגה לא מבוקרת לכמות המזון ובכך הופכים גם אותו לגרגרן. חשוב להפוך את האוכל לעוד חלק קיומי ולא לבנותו כמושג אובססיבי.
 
מספר עצות לפני שנמשיך
•    חשוב שיהיה מבנה תזונה מאורגן המנחה לארוחות עיקריות וארוחות ביניים ובוקר.
•    בנוסף להנקה יש לתת כ 6  האכלות ביממה וללא הנקה לשלב כ 8 האכלות עיקריות .
•    חשוב לעודד תזונה עצמאית תוך מתן גבולות נבונים
•    חשוב לתת כמויות אוכל קטנות
•    להציע מגוון של רכיבי תזונה.
•    לא!לא!לא! להעניק פרסי אוכל
•    וכמובן בטיחות!!! מזונות יכולים להיות מיטיבים אך גם מאוד מסוכניםההיבטים המדורגים בתזונת התינוק
 
תחילת הדרך – חצי השנה הראשונה תאופיין במזון נוזלי בעיקרו דרך הנקה או דרך תרכובת מזון ייחודית לתינוקות או שילובם יחדיו.
השלב הבא – החל מחודש שביעי  יש להעשיר את תזונתו של התינוק בסוגים של דגנים, ירקות , פירות וקטניות או/ו סוגים של תרכובת בדומה לדייסת אורז, שיבולת שועל וכדומה. אפשר לתת לו סוגים של דגנים וכן דגנים מעורבים ולהימנע בשלבים אלו מחלבונים מהחי או לחלופין לתת מנות קטנות.
החל מחודש 9 – ניתן לשלב בתזונת התינוק ביצה ומוצרי חלב  מועטים ככל שניתן אך ללא מעדני חלב או יוגורט ממותק וכן להימנע מסוגים של מוצרי חלב שמנים .חשוב  להעצים את התזונה הצמחונית אך לשלב רק רכיבי מזון לא מעובדים. ניתן לשלב אם אתם מאוד רוצים מנות קטנות של חלבונים מהחי ( בשרים, דגים, עוף ומוצרי חלב)
גיל שנה – ההמלצה הרווחת היום מהווה יסוד למזון לא נכון. הרעיון המנחה או המטעה מבקש מההורים לתת לתינוק מגיל שנה מגוון מאכליםשההורים צורכים- האם אתם צורכים אוכל מיטבי???זכרו!!! תינוקות וילדים אוהבים תזונה בריאה.
החל מגיל זה יש לתת מגוון של מאכלים בריאים ולא מעובדים. צריכה של מרק  ירקות, פירות, דגנים וקטניות במגוון צורות וגם כמרק ירקות או קטניות בדומה לעדשים מחיתיים. ההנקה בגיל זה חיונית מאוד ומומלצת גם בגיל מאוחר יותר.אך גם בהעדרה ניתן כמובן להעניק לתינוק את מיטב המזונות הבריאים ובכך להעניק לו יסוד חשוב ואיכותי לחיים בריאים יותר. ודאי שהתינוק לאחר גיל שנה אוכל מזון רב יותר ולפיכך תדירות ההנקה תרד ברמה ניכרת.
אל תעניקו לתינוקכם את הרעלים הרגילים בדומה לחמאה, גבינה שמנה, צ’יפס, חטיפים מלוחים, מוצרי מאפה בשומן טרנס, נקניקים ונקניקיות, בשרים משומרים ,אברים פנימיים , סוכרים ועוגות.
 
שתייה
אל אף הערך העליון הטמון בשתייה איכותית בדומה למים או למיצי ירקות עדיין ההורים מלעיטים את ילדיהם במשקאות אסורים. סוגים של משקאות בדומה לקפה או כל נוזל שמכיל קפה ,תה, קולה ולמרבה הצער גם שוקו , מיצים ממותקים, ויטמינציק וכדומה רעים לילד. בכל הקשור למוצרי תינוקות בדומה לגרגירים או אבקות שתייה , יש להימנע שהרי בדרך כלל הם מכילים כמויות סוכר רבות ורוויים צבעי מאכל. ממתיקים וכדומה אינם מומלצים לתינוקות.
לא להגזים במיצי פירות שכן ויטמינים ניתנים דרך הנקה או תחליפי חלב ומיצי פירות עדיין מהווים, גם כמיץ, סוג של מזון מוצק העלול להפריע לצריכת מזון מיטבי.
 
מצבים של מחסור בברזל
משרד הבריאות ממליץ על מתן תוספת ברזל לתינוקות עד גיל שנה במינון של 7-14 מ”ג.
לאחר שנה צורך התינוק מאכלים מגוונים המספקים לו היטב את הויטמינים והמינרלים הדרושים לגופו. לציין שאנמיה הינה מחסור בדם ומהווה תופעה שכיחה אצל תינוקות ומחסורה מתבטא בהמוגלובין נמוך. ההמוגלובין בדם נושא חמצן לחלקי גוף שונים והעדרו ברמה נכונה עלול לגרום לאנמיה ובכך ליצור הפרעה בהתפתחות התקינה, לגרום לעייפות, חולשה ופגיעה באבריו.
הערכים התקינים אצל ילדים בני שנה עד שנתיים הינם כ 11-12 ערכי המוגלובין. הסיבה השכיחה ביותר לערך נכון הינה העדר רכיבי מזון מספקים.
 
הנחיה לטיפול באנמיה או בחוסר המוגלובין
תחילה נציין את החוסרים השונים המתגלים אצל תינוקות: חוסר בויטמינים B12 אשר תפקידו לשמש יסוד ליצירת כדוריות דם אדומות ממקור חיידקי במעיים, מזון מהחי , גבינות וביצים.
לציין שהתינוק צריך כ 1 מיקרוגרם ביום ולכן אין הוא חייב לצרוך כמות רבה של חלב ובשר.
לילד יש מאגרי B12 בכמות של 3-6 גרם ולפיכך גם תזונה צמחונית אינה תיצור חוסרים מסוכנים של ויטמין זה.
חוסרים בחומצה פולית מקבוצת ויטמיני  B9  B    גם חומצה פולית נצרכת על ידי התינוק בכמויות מומלצות ל 15-60 מ”ג ביום לציין שמאגרי החומצה הפולית קטנים  יותר בגוף ולכן יש להקפיד על צריכתה.
חומצה פולית נמצא בריכוז גבוה בכל הירקות הירוקים בדומה לברוקלי, תרד. חסה. מנגולד, פטרוזיליה, כוסברה אך גם במוצרים מהחי ובחלב.
 
זוכרים- ירקות, פירות, קטניות דגנים ואם אתם מאוד רוצים אז מעט מאוד בשר ומוצרי חלב
זו התזונה הטובה ביותר.
 
חוסרים בברזל
זו האנמיה השכיחה ביותר ואכן גם היא עלולה ליצור הפרעת תפקוד. יש ליצור את האיזון התזונתי הנכון ובעת המחסור יש להעצים את המזון הבריא המכיל ברזל.
ודאי שבין  המקורות הטובים לברזל מצויים גם מוצרים מהחי. ואם נרצה מקור טוב יותר אך פסול אז נוכל לצרוך כבד, לבבות, טחול- ודאי שלא!!! זה מיותר. יש ברזל גם במוצרים בדומה לגרעיני פשתן, טופו, סויה, עדשים, חומוס גרגירים, אפונה ירוקה, תרד, פטרוזיליה, קולורבי, כרוב ירוק, ברוקלי, כוסמת, קינואה,טחינה מלאה ולחם מחיטה מלאה. מוצרים אלו בליווי פירות וכדומה יספקו גם ויטמין C שהינו חשוב לספיגת הברזל.
 
בטיחות – הקפדה בטיחותית
מאכלים יכולים להיות מזינים עבור התינוק אך גם מסוכנים לבריאותו ואף לחייו. חשוב לברור היטב את רכיבי המזון אשר עלולים ליצור מצבי חנק. יש להקפיד לחתוך פרי וירק לחתיכות קטנות או לרסק  ומחית. ניתן כמובן לרככם ע”י בישול ממושך. להקפיד, אם אתם חייבים להתפשר, על חתיכות קטנות ונתכים רכים שהרי הבשר קשה בדומה לנקניקיות ועלול  לגרום הן לחנק אך גם לעייפות עיכולית. ודאי שיש להימנע מחטיפים קשים סוכריות למינהן ופיצוחים.
 
תפריטים לתינוקות
מתן תפריט לתינוקות אינו נדרש וזאת מההכרח למגוון רב של מאכלים מכל קבוצת המזון. לפיכך חשוב לציין מגוון רכיבי מזון המומלצים לתינוקות.
 
החשוב מכל
זוכרים את הנוסחה ?? ירקות , פירות, קטניות , דגנים מעט מוצרי חלב וקמצוץ מוצרים מן החי אשר ניתן גם להימנע מהם .
 
רשימת מוצרים
תרכובות מזון שונות בדומה לדייסה ,לחם מלא ובריא ללא זרעים קשים בליווי ממרח עדשים וירקות , קטניות בדומה לחומוס, טחינה טבעית בלבד. פירות מסוגים שונים, מרוסקים אך גם חתיכות בטיחותיות. סוגים של אורז, דגנים שונים ,ירקות מבושלים, ירקות חיים וגם מפעם לפעם יוגורט, ביצה, יוגורט בלווי פרי, מוצרים בדומה לחמאת אגוזים מספקים הרבה ברזל, ויטמינים ושפע מינרלים. מוצרים מלאים ולא מעובדים בדומה לקוואקר, קינואה, כוסמין. לתת שפע של עלים ירוקים המספקים ויטמינם ומינרלים. קטניות עדינות בדומה לעדשים אדומים, שחורים, ירוקים, מש ואזוקי, להקפיד לבשל ולטחון ללא,או בליווי ירקות.
 
לסיכום
התזונה לילדים, בעיקרה,חייבת להיות מאוזנת, מבוקרת, בריאה , טובה ומזינה. קבוצת הירקות, הדגנים, הפירות והקטניות אמורה להיות כ 85% מתזונה וזאת בליווי ביצים מוצרי חלב בהקצבה ומנות קטנות של בשר. תזונה צמחונית ברובה חייבת לכלול דגנים וקטניות שהינן מקור טוב לחלבון, שומשום, אבוקדו וכדומה כמקור טוב לשומן חיוני ומוצרי טחינה וכרוב כמקור לסידן.
 
במסגרת הטיפול הטבעי בילדים אנו מנחים את ההורים להבנה שהילד אינו בעל כישורים להיות תזונאי קליני המחשב מזונותיו עבור עצמו. מתוך כך חשוב להבין שאתם ההורים מהווים את יועצי התזונה שלו ולכן,כיועצים,אין כל סיבה לקבל את רצונותיו כי אם להגיש לו את המזונות הבריאים ביותר עבורו. אנו אכן מודעים לתזונה המיטבית ולכן חובה עלינו ההורים להימנע מלתת לו מזונות לא בריאים.

רוצים לקבל מאיתנו מידע נוסף על אבחון וסיוע בדרך הטבעית?
לשיחת ייעוץ טלפוני - השאירו פרטים, וניצור עמכם קשר מיידי!

לייעוץ טלפוני חינם עם טל איתן CL.H
צרו קשר עכשיו!

אולי יעניינו אותך גם:

חשוב לעיין!

ההסברים מסתמכים על גישות הרבליסטיות מסורתיות. להדגיש שהמידע המובא אינו המלצה רפואית מוסמכת ובכך אין אנו מנחים את הציבור לשימוש רפואי ואין אנו ממליצים או מנחים לשינוי או להעדר נטילה של תרופה מכל סוג.
ההסבר אינו תחליף לייעוץ רפואי אישי או אחר.
נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, אנשים החולים במחלות כרוניות, הנוטלים תרופות מרשם, מבוגרים וקשישים – חשוב להיוועץ ברופא לפני השימוש.

המונח “צמחי מרפא” באתר ובכל הסבר מתייחס אך ורק להגדרה הידועה והמקובלת ברפואת הצמחים המסורתית.
כל צמח מרפא חייב התייחסות קיומית רחבת היקף בדומה לתנועה, תזונה, שיטות ייצוב ועוד. מתוך כך, אין אנו משווקים בחנויות, פארמים או דרך חנויות אינטרנטיות, כי אם דרך הנחיה בקליניקה והבנת הבעיה כטיפול משלים וטבעי. 

לייעוץ טלפוני ומידע נוסף על אבחון וסיוע בדרך הטבעית
השאירו פרטים עכשיו - וניצור עמכם קשר מיידי!
קולגן פורטה פלוס
בשילוב עם חומצה היאלורונית וויטמין C
מבית היוצר של "צוף צמחים"
הימנעו מטיפולים וכדורי מרשם מסוכנים!
חיפוש
המלצות מלקוחות:
מאמרים ומוצרים אחרונים
גלילה לראש העמוד

פנו אלינו

דילוג לתוכן