שלפוחית רגיזה פעילות יתר של שלפוחית השתן
OVER ACTIVE BLADDER (O.A.B)
שלפוחית רגיזה (OVER ACTIVE BLADDER) הינה יותר תסמונת מאשר מחלה ומאופיינת בדחיפות הטלת השתן ביום ובלילה וזאת לא אבחון אורגני בדומה למחלות כרוניות ופתולוגיות של דרכי שתן. הבעיה אכן קשה, מציקה, פוגעת קשה באיכות החיים ואף פוגעת קשה בתפקוד היומי ב O.A.B. קיימת דחיפות שהינו רצון קשה וחזק להטלת שתן תוך קושי רב באיפוק וכן מצבי נוקטוריה המאופיינת ביקיצת לילה להטלת שתן לעיתים עלולה להיווצר חסימת שתן, כתוצאה ממצבי דחיפות. מצבים אלו יכולים להיגרם ללא פתולוגיה מאובחנת אך יכולים גם לגרום לבעיות בערמונית, היצרות בצוואר שלפוחית השתן, לציין שוב שלחץ דם גבוה מהווה גם טריגר לשלפוחית רגיזה אך גם, אי שקט פנימי ועוד. הסיוע הטבעי מהווה אמצעי חשוב לסיוע בבעיה וזאת דרך גישה מושכלת, מקצועית ומותאמת. הדרך הטבעית מעניקה הטבה דרך מספר נתיבים הכוללים בין היתר מיצוי צמחים טבעיים, שינויים תזונתיים, איזון עיכולי – שכן מצבים אלו יוצרים לחץ של שלפוחית השתן. ובנוסף תרגול פיזיולוגי לאימון השלפוחית והדרכה לאיפוק נכון של שריר רצפת האגן ועוד.
שכיחות התופעה הינה פרוגרסיבית ואכן מחריפה בהיבט הכרונולוגי אך ניתן בדרך הטבעית ליצור סיוע לשינוי דרמטי.
שלפוחית רגיזה הינה גם בעיה של השתנה רבה וקשה. מערכת השתן, או השלפוחית מכילה כ 500 מ”ל של שתן לזאת ללא כל הרגשה של אי נוחות בעת שהיא מתמלאת קיימת מתיחה בדפנות השלפוחית ומכאן מוערכת הודעה עצבית של המוח המתפרשת זאת בצורך להתרוקנות.
בנוסף קיים חשש לפעילות יתר של השריר הדטרוזור DETRUSOR OVERACTIVITY שהינה פעילות חשמלית מועצמת בשריר הדטרוזור הגורמת להתכווצות השריר ללא שליטה. שריר זה הינו השריר החלק של דופן השלפוחית. אין ספק, כאמור, שחשוב ליצור התמקדות גם באופן ספציפי בהיבט האורולוגי אך גם במערכת העצבים ועוררות העצבית שלה והשפעתה המוכחת על השלפוחית.
O.A.B אטיולוגיה (סיבות)
מתח נפשי – מתח נפשי גורם לעוררות מוגברת של מערכת העצבים
- לחץ דם
- מצבי דלקת
- היצרות צוואר השלפוחית
- כדורים של לחץ דם
- חיידק
- פעילות יתר של שריר הדטרוזור (DETRUSOR)
- רגישות קשה לקור
- תזונה לקויה
- חסרים תזונתיים
- אימון גופני לא נכון
- בעיות בערמונית
- העדר זרימת דם מספקת
- ספזם אורולוגי
תחושת הרצון להטיל שתן מעידה על תכיפות שתן שכן בכל פעם, המנגנון העצבי, הקשור לשלפוחית, מאותת למערכת העצבים המרכזית. זה הרי גורם לאי נוחות קשה ואי שקט לאורכו של הלילה ומעבר לאי הנוחות, שינה לא מיטבית, לא רציפה, לא עמוקה ולא מספקת מהווה גורם הן לערעור נפשי והן לפגיעה במערכות גוף רבות. מצב זה עלול להוביל גם לאנורזיס (ENURESIS) שהינו החרפה קשה של דליפת שתן לא רצונית במהלך שינה. חשוב לי להסביר שהסיבות לבעיה הקשה הזו רבות אך קיימות סיבות אשר לחלוטין מובהקות. כוונתי בין היתר לסיבה ההורמונלית, שהינה הפרעה באיזון ההורמונלי. ההסבר הינו עליה בריכוז ההורמון המכונה “עלייתי נטריורטי” תוך ירידה ברמות ההורמון נוגד ההשתנה ((ANTIDROSTATIC HORMONE ADH בשעות בלילה ומתוך כך, עולה תפוקת השתן. בנוסף כאשר שוכבים באופן מאוזן, הלחצים ההידרוסטטיים (HYDROSTATIC) במערכות גוף ובכך, עודפי נוזלים המופקים מהרקמות השונות שהתעצמו והצטברו במהלך היום עוברים אל מחזור הדם ובכך מעלים את מה שמכונה הנפח התוך כילי התפקוד (FUNCTIONAL) ובכך נוצר ייצור מוגבר של שתן. מתוך כך אין בי ספק שסיוע טבעי, מקיף, רב מערכתי ומאזן כללי וכן מאזן הורמונלי אכן יעניק גם מענה. יש סיבה נוספת וכוונתי להעדר זרימת דם של הגפיים התחתונות והאגן, דבר הנובע מהעדר הליכות, ספורט, תזונה, מבנה ועוד ובוודאי שגם נושא זה צריך התייחסות שכן במצבים של אי ספיקת ורידים מספקת של הרגליים קיימת השפעה על תכיפות שתן. דבר נוסף הינו התכווצות בלתי רצונית ובכך טונוס גבוה של שריר הדטרוזור (DETRUSOR) וכן פגיעה נוירולוגית בגב התחתון מעל האזור שמכונה העצה (SUPRA SACRAL) ובכך פגיעה בעמוד השדרה. גם הגב ובעיותיו משפיע על תכיפות שתן ולכן חייבת להיות התייחסות שלמה ורב מערכתית כדי לסייע לאי הנוחות הקשה ולמניעת התדרדרות למצבים קשים יותר. בדרך כלל הסיבות קיימות אצל כל אדם הן הורמונליות, הן שידרתיות, הן העדר זרימה נכונה של דם בגפיים התחתונות, הן טונוס גבוה וכן גם היבטים דלקתיים קדומים אשר גורמים למערכת החיסון לתקיפה דלקתית לא זיהומית. דבר נוסף וחשוב הינו תת פעילות בלוטת התריס מובהקת והימצאותם של נוגדנים אל בלוטת התריס ברמה מרבית (אנטי תירואיד פוריקסידאז).
אני מסכם את הסיבות שהינן גם היעדים
- מצבים הורמונליים של גיל המעבר וירידה באסטרוגן ובפרוגסטרון.
- מצבים הורמונליים של בלוטת התריס ובכך עוד סיבה להשתנה.
- מצבים וסקולריים (כלי דם) של הגפיים התחתונות.
- טונוס רב באזור השלפוחית.
- בעיות עצביות בעמוד השדרה התחתון.
- מצבי נפש ולחץ שכפי שאמרתי הם אכן גורמים גם לתכיפות.
- מצבים דלקתיים לא זיהומיים הגורמים גם לכאבים בשיפולי הבטן להאצת השתנה.
- גורמים עיכוליים.
- היבטים נוירולוגיים – נוירופתיה הן בשלפוחית אך לא נתעלם מהרעד בידיים.
- תזונה לא נכונה
- חולשת שרירים טבעתיים, נרתיקיים וחולשת השלפוחית.
- בעיות שינה כלליות.
- מטבוליזם לא תקין של המים ברקמות המתנקזות (בלוטת תריס).
- העדר פעילות גופנית.
- איזון משקל.
- מצבי עצירות, כל מצב לא מיטבי במערכת העיכול משפיע על מערכת השתן הן בלחץ של האיזון והן בספיגה לא טובה של חומרים מזינים, הצטברות רעלים ועוררות חיסונית.
בכל הקשור להיבט הפנימי וכוונתי למצבים של אי שקט וכדומה, וודאי שקיים קשר מובהק בין מצבנו הנפשי לשלפוחית רגיזה ותכיפות שתן מואצת וקשה.
מתוך כך חשוב לי בדפים הללו לא ליצור דיון אקדמי המלווה בכותרות בדומה לפתולוגיות נפשיות. וודאי שאכן חשוב למגרם ונעשה זאת. חשוב לי כמובן להסביר את חלקם וזאת ביחס לדרך הטבעית. כאמור, אין אנו מבקשים ליצור אבחון קטגורי כי אם חזון לאיזון נפשי וגופני.
הדרך שבה נוקטים בקליניקת צוף צוף צמחים מבקשת להבהיר שהדרך החשובה מכל ליציאה ממצבים קשים של לחץ ואי שקט וכן העדר שלווה, היא לקחת את החיים בידינו. לדעת לספק בעבורנו איזון פנימי המלווה במטרות שונות ללא קשר לחיצוני. למצוא משמעות עצמית, נחישות ורצון עז לשלוט בפרשנות שלנו אל מול העולם.
מערכות כלי הדם, העצבים, העיכול, הלב והריאות הינן מערכות רגישות ופגיעות בדומה לכל מערכת פיזיולוגית אשר נגרם לה נזק, בלאי או בעיות תפקוד ולפיכך חשוב ליצור תהליך של תיקון וכמובן מניעת ההישנות. גם המתח הופך להיות תבשיל מבעבע ופוגע קשות בחדוות החיים וזאת בליווי גורמים ותנאים המעניקים את משקלם לבעיית הערכים.