פלבה מחלת עור
PLEVA
PITYRIASIS LICHENOIDES ET VARIOLIFORMIS ACOTA
תחילה חשוב לי להסביר שאין קיום עצמאי לפלבה (PLEVA) ומתוך כך מחלת העור פלבה נובעת מהתהוות התלויה מגורמים, סיבות ותנאים. חשוב לזכור, PLEVA מכונה גם PITYRIASIS LICHENOLDES (פיטריאזיס ליכנואידיס) הינה מחלת עור בדרגות חומרה שונות הן כצורה קלינית קלה וזאת יחסית להתפרצות קשה ומסוכנת. הצורה הקשה של PLEVA הינה פריחה ומחלת עור קשה בבסיס אדיופטי, הווה אומר סיבות לא ברורות להיווצרותה. בדרך הטבעית מגדירים זאת כמצב מולטיפקטוריאלי, הווה אומר ריבוי סיבות וגורמים. ההתפרצות יכולה להיות קשה כבר לאחר כמה ימים או יותר. המצב הקשה יותר בפלבה הינו מחלת עור בהתפרצות חריפה הגורמת לפצעים או פצעונים, נקודות אדומות שמתכייבות, פצעים מוגלתיים, פריחה קשה ומגרדת ומחלה בעלת אופי זיהומי אשר מתפשטת בהדרגה לכל הגוף. מחלה זו, בדרגתה הקשה מכונה PITYRIASIS LICHENOIDES ET VARIOLIFORMIS ACOTA (PLEVA) פלבה פוגעת בעיקר במבוגרים לפני גיל 35 אך בשנים האחרונות נפוצה גם בגילאים מבוגרים בין 40-70. פלבה שכיחה יותר אצל גברים. כיום ברורה ומובהקת הסיבה אם כי קיימות כמה סיבות נחקרות וידועות. האחת הינה תגובה דלקתית חיסונית המופעלת על ידי היבטים זיהומיים והשנייה הינה הפרעה לימפופרוליפרטיבית שהינה הפרעה ממקור לימפטי (לימפו) משגשג (פרולפרטיב) שהינו ייצור רב מידי של לימפוציטים המהווים חלק מתאי מערכת החיסון. סיבה נוספת הינה רגישות יתר ותוקפנות אוטואימונית של מערכת החיסון שבנושא זה קיימת סבירות רבת משמעות אם כי כל הגורמים הנ”ל שייכים באופן זה או אחר למערכת החיסון הווה אומר מחלה אוטואימונית. קיימים גם גורמים נוספים המהווים “סדין אדום” למערכת החיסון ולתוקפנותה בדומה לחיידקים או וירוסים וכל מזהם שהוא אך גם אורח חיים לא מיטבי ועוד. מהלך המחלה הינו, תחילה נגע קטן שהופך לאדום בעל אפשרות להתפתחות כיב ומוגלה, נגעים הניתנים לקילוף, מגרדים, מורמים מהעור, לעיתים כואבים, מזדהמים, שכיחים בישבן, ברגליים, בבטן אך גם בקרקפת ובפנים. לעיתים הנגעים מתפתחים לקוטר של 5-15 מ”מ ולעיתים קרובות מתפתחים למוגלה ודם אך גם מפושטים בהדרגה לכל חלקי הגוף. בהמשך קיים חשש של כיבים, שלפוחיות, נגעים שחורים בעלי אופי של נמק, נגעים מדבקים ובהמשך תסמינים רב מערכתיים בדומה לחום, כאבי גרון, שלשול, כאב בטן, דלקת מפרקים, אנמיה ועוד.
PLEVA הינה מחלה פרוגרסיבית, לעיתים אלימה, לא צפויה אשר עלולה במהלך זמן קצר ליצור התפשטות רב מערכתית בכל הגוף והפנים. חשוב מאוד!! לעצור הן את ההתקדמות, הן את הפוטנציאל לכך והן טיפול בנגעים.
PLEVA הינה גם מחלה אוטואימונית – הסבר
הדרך הטבעית מהווה כלי חשוב להתמודדות אל מול מחלה אוטואימונית.
לציין שמערכת החיסון משרתת את גופנו כצבא הגנה מפני מזהמים שונים בדומה לחיידקים, וירוסים, פטריות, תאים סרטניים, רעלים וכדומה. ללא תפקוד נכון או בהעדר תפקוד של מערכת החיסון לא ניתן לחיות. המערכת החיסונית מגנה על גופנו כאשר בראשותה “צבא” אדיר של חומרים ביוכימיים רבים המהווים את קיר המגן והכוח התוקף אל מול הבעיות השונות. במחלות האוטואימוניות מאבדת מערכת החיסון את יכולת ההבדלה וההתבוננות בין תאים בריאים בגוף לבין תאים או גורמים זרים בדומה לחיידקים, וירוסים, תאים מיקרוסקופיים לא מזוהים, תאי סרטן ועוד. במצב אוטואימוני תאי החיסון לא מסתפקים בפולשים זרים כי אם רואים בתאי הגוף פולש זר ובכך מבקשים להשמיד רקמות בריאות. במצב זה מערכת החיסון הופכת להיות נטולת מעצורים ופוגעת קשות בגוף. הנוגדנים אשר היו אמורים לשמור על בריאותו של הגוף, החלו לנהל קרב אכזרי תוך פגיעה “באש ידידותית” במערכות הגוף. הנוגדנים אשר תוקפים את מערכות הגוף ולא את “האויב האמיתי” מכונים נוגדנים עצמיים.
תאים המכונים תאי T מהווים את קו ההגנה החזיתי של הגוף ומיומנים בהשמדת פולשים המכונים “אנטיגנים זרים”. תאי T פועלים בסינרגיה מדהימה עם תאים חיסוניים נוספים וזאת כדי ליצור כוח רב השפעה ומגן. תהליך ההגנה מתחיל כאשר קולטנים המכונים “קולטני אנטיגן זר” מזהים אנטיגנים זרים אשר נכנסו לגוף. בעת שהם מגלים את האנטיגן נוצר קשר הגנתי. קולטנים אלו מהווים את צבא בטחון הפנים של הגוף ולאורך כל חייו של הגוף מקפידים לחפש תוך סריקה אין סופית גורמים המאיימים להזיק לגוף.
מבחינתו, כל מה שאין הוא הגוף מהווה גורם חשוד שחשוב להתגונן מולו ואולי להשמידו. במקביל, פועלים גם תאי עזר המכונים דנדריטים המסייעים באיתור המזיקים השונים.
בעת שאותו קולטן אנטיגן זר אשר ממוקם על פני תאי T מגלה את הפולש הוא יוצר אפיק תקשורת לקבלת מידע נוסף וזאת כדי לבדוק את מידת חשיבות התקיפה ותהליך השמדת האויב. לעיתים עיבוד המידע על הפולש עלול להמשיך שעות אך בסופו של תהליך, כאשר הפולש מאובחן כמסוכן, תאי T מכפילים את כמותם במהירות רבה וצבא ההתקפה מחסל ופוגע בפולש.
במחלה האוטואימונית יוצאים תאי T משליטה ואינם מזהים את רקמות הגוף שלהם כגורם ידידותי וחיובי ובכך הורגים התאים החיסונים את התאים החיוביים.
מתוך כך אנו לומדים להבין שמשהו יוצר שיבוש של אופן התקשורת הבן תאית ובכך מערער את יכולת ההבחנה הנכונה, דבר הגורם לאינפורמציה שגויה. מתברר שגם ליקויים קטנים בתקשורת הבין תאית יכולים לגרום למערכת החיסון ליצור התקפה לא נכונה.
אין ספק שיש אנשים שהחשיפה לחומרים רעלים, מזון לא בריא, לחצים נפשיים, נטילת תרופות, איזון הורמונאלי לא תקין וגנטיקה יוצרים תקשורת בין תאית לקויה, דבר הגורם להתפרצות האוטואימונית.
ודאי שיש אנשים הפגיעים פחות ויש הפגיעים יותר לאוטואימוניות שהרי גם מינונים נמוכים של סביבה רעילה, חיצונית או פנימית עלולים לגרום לאבולוציה של המחלה האוטואימונית בדומה לPLEVA ודלקת מפרקים.
מתברר, וזאת מחקרים כלל עולמיים בני זמננו שאורח החיים ומתחי קיום קשים מהווה גורם מובחן לחלוטין כיסוד להתפרצות אוטואימונית וזאת נזקים מצטברים במהלך שנים רבות עד להתלקחות המחלה. במהלך חייהם נוטים החולים במחלה אוטואימונית להתעלם מהתבונה הבריאותית ובכך חושפים עצמם לרעלים חיצוניים ופנימיים בדומה לסיר אשר אנו מטפטפים לתוכו בכל פעם רעלים נוספים בדומה לרעלים חיצוניים, ורעלים מטבוליים, ביוכימיים הנובעים ממתח וכאשר הסיר גדוש, מספיקה טיפה אחת אשר תגרום לכל הרעלים להישפך אל מחוץ לסיר.
המחלה האוטואימונית הינה מחלת העולם המערבי ונובעת מגורמים ותנאים, סביבתיים וחיצוניים המהווים יסוד להתפרצותה אך גם, שימו לב, לדרך הריפוי וההפוגה.
אנו מנהלים את חיינו בתוך יער עבות של חומרים רעילים וזאת דרך המזון הקלוקל שאנו צורכים, התרופות, העדר הפעילות הגופנית הנכונה, המתחים שפוגעים בנו קשה, מצבנו ההורמונאלי הלקוי ועוד. הדרך הבטוחה לכניסה של רעלים אוטואימוניים הגורמים לשיבוש ההבחנה של מערכת החיסון הינה דרך אורח חיים לקוי. אנו מבססים את חיינו על ג’אנק, ג’אנק ועוד ג’אנק, לנו ולילדנו, ואוכלים מזונות מעובדים, בצקים, חומרים משמרים, עוגות, עוגיות, דגני בוקר עתירי סוכר, חטיפים מלוחים, בשרים מעובדים, בשרים “על האש” מזון משומר, משקאות מוגזים, הורמונים, צבעי מאכל ועוד. אנו מונעים מגופנו פעילות וגודשים אותו במצבי מתח רבים ללא איזון.
צוף צמחים – הדרך הטבעית
פלבה ומחלות אוטואימוניות נגרמת מתוך היבטים מולטיפקטוריאלים (תסמינים הנובעים מסיבות רבות), לפיכך הדרך הטבעית בצוף צמחים נוקטת באסטרטגיה הוליסטית ובהתאמה אישית וזאת כדי לסייע במיגור יסודות המחלה ובהיבטים הכרוניים.
חשוב ליצור פרוטוקול מושכל המותאם באופן אישי, שהרי קיימים הבדלים בין אדם לאדם, הן ביחס לגורמים והן ביחס לגופו ומורכבותו.
כאמור, PLEVA הינה מחלה אוטואימונית זיהומית אך גם מחלה מטבולית תוך השפעה רב מערכתית מגוונת.