שמנים אתריים
על כמה סוגי שמנים שמעתם בחיים שלכם? שמן תינוקות, שמן תירס, שמן זית, שמן קוקוס, שמן קנאביס, שמן קנולה, שמן שומשום, שמן חמניות – ומה לא? על הסוג הבא לא בטוח ששמעתם וכדאי לכם מאוד להכיר – שמנים אתריים. אז מה הם שמנים אתריים? למה משמשים שמנים אתריים? איך מפיקים שמנים אתריים? כל זאת ועוד במאמר הבא.
מהם שמנים אתריים?
שמנים אתריים הם למעשה שמם של החומרים המתנדפים שמקנים לצמחים את הריח האופייני שלהם. שמנים אתריים נמצאים בצמחים באופן מרוכז בבלוטות או בחללים מיוחדים אחרים.
מהו תפקידם של שמנים אתריים?
שמנים אתריים נושאים איתם שלושה תפקידים עיקריים – ריח, הגנת הצמח מפני אויבים וכן התאמה של הצמח לתנאי האקלים במקום בו הוא נמצא.
מבחינת ריח, מרכיביהם של השמנים האתריים נחשבים חומרי ביניים בתוך המסלול המטבולי הכולל לצרכים של יצור חומרים אחרים, או בשמם המקצועי – מטבוליטים משניים. לפי השערות, למטבוליטים המשניים תפקיד מכריע בנושא משיכה ואמצעי זיהוי עבור חרקים.
בנושא הגנת הצמח מפני אויבים, ההשערות מספרות כי שמנים אתריים הם בעלי תפקיד של הקניית יתרון הישרדותי לצמח בו הם נאגרים. דבר זה בא לידי ביטוי בצורת הגנה מאויבים כמו מזיקים, בעלי חיים, מחלות ועוד שעלולים לפגוע בצמח.
מבחינת התאמה לתנאי האקלים, שמנים אתריים בצירוף לשערות הצמחים יוצאים מעין שכבת בידוד שגורמת לצמח לפלוט פחות מים ולאגור אותם בתוכו. כמו כן, שמנים אתריים מסייעים בנידוף ובצורה זו יכולים לשמור על העלה קריר.
הפקת שמנים אתריים
הפקת שמנים אתריים נעשית בכל מיני שיטות פיזיקליות שונות. עם חלק משיטות אלו נמנות שיטות זיקוק באדי מים, הפקת שמנים אתריים על ידי לחץ בקור ועוד. כיום ובעקבות התפתחות המכשור והטכנולוגיה, שמנים אתריים מופקים בעיקר בצורת זיקוק בקיטור.
מבין המדדים המאפיינים את השמנים האתריים נמצאים – יבול, תכולה והרכב.
מה השימוש של בני האדם בשמנים אתריים?
שמנים אתריים שמופקים בצורות שציינו קודם לכן משמשים בעיקר לתעשיות של טעם וריח. שמנים אתריים משתלבים במוצרי קוסמטיקה שונים, בשמים, סבונים למיניהם וכן בתוספי תזונה. בנוסף, בשל היתרונות הביולוגים הגדולים שלהם, שמנים אתריים מהווים חלק מרכזי בדרך האלטרנטיבית, ובאופן ספציפי בענף הארומתרפיה.
רכישת שמנים אתריים
ניתן לרכוש שמנים אתריים במגוון חנויות המשווקות אותם לשימוש ביתי. ניתן למצוא בקבוקוני שמנים אתריים בריחות לבנדר, עץ התה, תפוז, אשכולית ועוד. לכל אחד מבקבוקוני השמנים האתריים יש את היתרונות שלו ואת החושים אותם הוא מעורר.