תסמונת קדם וסתית PMS
התסמונת הקדם ווסתית מהווה סימפטום מעיק,כואב ומגביל לאחוז ניכר של הנשים ( 70-80%) החוות מחזור חודשי. התסמונת מופיעה במהלך שבוע עד שבועיים לפני תחילת המחזור ומהווה קטגוריה של תסמינים רבים ומעיקים. במהלך ההסבר נפרט את התסמינים ואת היותם חלק ממספר קבוצות המאפיינות את התסמונת הקדם ווסתית.
חלוקה זו נעשית לשם הבנת התופעה ומקורותיה וזאת כדי ליצור את האסטרטגיה הטיפולית הטבעית הנכונה.
לציין שבכל חודש קיים תהליך הורמונאלי חיוני אך לעיתים מאבד תהליך זה מאיזונו ומתבטא בקיצוניות רבה. לפיכך, בגלל שינוי שיווי המשקל ההורמונאלי הנחוץ לוויסות תפקידים שונים בגוף מתגלים סימפטומים רבים הפוגעים באיכות החיים.
העדר איזון הורמונאלי הינו בעיה שכיחה ונובע בין היתר מעודף באסטרוגן ומחסור בפרוגסטרון או מהעדר מתאם נכון ולא מאוזן בין ההורמונים הללו. גם רמה גבוהה של פרולקטין ( הורמון בלוטת יותרת המוח) או חוסר בסרוטונין מהווים סיבה נוספת לתופעה. לעיתים נתקלים בהפרעה הנוצרת בתפקוד בלוטת יותרת הכליה ופעילות בלוטת התריס, אך אין ספק שבהיבט ההוליסטי, חלק ניכר מהתסמינים נובע מאורח חיים לקוי בדומה לתזונה, חסרים שונים, מתח, העדר פעילות גופנית, הצטברות רעלים ועוד.
תת הקבוצות של הסימפטומים הטרום וסתיים:
PMS-A
מצבי חרדה, רוגז, כעס, תוך תנודות רבות במצב הרוח ותחושה כללית מתוחה מאוד. לציין שתת קבוצה זו מהווה את הקבוצה בעלת השכיחות הגבוהה ביותר (65%-75%).בקבוצה זו קורולציה בכל הקשור לרמות גבוהות של אסטרוגן ומחסור בפרוגסטרון בתקופה הטרום ווסתית.לנשים בתת קבוצה זו יש רמה גבוהה של אדרנלין, נוראדרנלין וסרוטונין וכן רמות נמוכות של דופמין ופנילתילמין.
האדרנלין גורם לחרדה, נוראדרנלין לעוויתות, כעס ורוגז וסרוטונין עודף גורם למתח עצבי, נמנום, האצת דופק וחוסר ריכוז. הדופמין ברמות נמוכות גורם להגברת הדריכות הפנימית והיחס בין האסטרוגן והפרוגסטרון יוצר הפרעה לפעילות האנדורפינים המהווים גורם חשוב בכל הקשור למצב הרוח והקלת הכאב.
PMS-H
תת קבוצה זו מאופיינת בעליה במשקל ( כ-2 קילוגרם), תחושת נפיחות בבטן, אי נוחות, גודש בחזה ונפיחות בפנים, בידיים ובקרסוליים. כמו כן נוצר יסוד נפח נוזל מוגבר אשר מקורו בבלוטת יותרת המוח אשר מעוררת את ההפרשה של ההורמון האוגר את הנוזל.
PMS-C
תת קבוצה זו מאופיינת בהגברה משמעותית של התיאבון, מצבים של רצון עז למתוק, כאבי ראש, עייפות ודפיקות לב מואצות. יש גם עדויות על הפרשה מוגברת בזמן הטרום ווסתי של אינסולין בתגובה לצריכת סוכר ויכולת מוגברת של התאים לקשור את האינסולין. גם הנתרן ( מלח) יוצר עידוד תגובת אינסולין לצריכה של סוכר ואף רמות נמוכות של מגנזיום בלבלב גורמות אף הן להפרשה מוגברת של אינסולין בתגובה לסוכר.
PMS-D
תת קבוצה זו פחות שכיחה ומאופיינת בעצב ודיכאון. תחושות הקשורות לרמות נמוכות של מעבירים כימים בין עצביים בתקופה הטרום מחזורית ורמות נמוכות של אסטרוגן. כמו כן קיימים נדודי שינה ותחושה של העדר אנרגיה המלווים את התסמינים הנ"ל.
דרכי הטיפול הטבעי בתופעת תסמונת קדם וסתית PMS
להלן רשימה סימפטומאטית – PMS המופיעים במשך כשבוע עד שבועיים לפני המחזור החודשי.
- המימד ההתנהגותי – עצבנות, חרדה, כעס, שינוי מצב רוח, תנודות אישיותיות, עייפות ודיכאון.
- המימד העיכולי – נפיחות בבטן, שלשול, עצירות, שינוי תיאבון והשתוקקות למתוק.
- המימד הנשי – רגישות רבה בחזה, עוויתות ברחם, שינוי בתשוקה המינית.
- מימד כללי – כאבי ראש, כאבי גב, חטטת, בצקות באצבעות וכפות הרגליים
אסטרטגיה טיפולית בבעיות מחזור
הרפואה הטבעית מתבוננת בשלם וזאת מתוך ראייה הוליסטית ונוקטת באסטרטגיה טבעית נטולת תופעות לוואי לטיפול יסודי ולא רק סימפטומאטי. לציין שהטיפול הרפואי הרגיל לתסמונת קדם וסתית מהווה בסיס לתופעות לוואי רבות אשר אין כל ספק ביחס לחומרתן וזאת דרך מחקרים בני זמננו. דרך הטיפול הטבעית מהווה נתיב אסטרטגי הוליסטי לטיפול עמוק בבעיות המחזור החודשי.